Diamanthart

tervező, gyártó és kereskedelmi kft.

Tel: +36 20 9206289 | Fax: +36 22 456262 | E-mail: diamanthart@diamanthart.hu


Gyémántszemcse jelölés és szemcseminőség

A gyémántszemcsét keménységéből adódó éltartóssága, kopásállósága és kiváló hővezető képessége teszi ideális köszörűszerszám szemcsévé.

A természetes gyémántszemcsék jele A (almaz=gyémánt)
A mesterségesen előállított gyémántszemcse jele AC (C=szintetikus)

A gyémánt összehasonlítva más csiszolóanyagokkal, magasan a legkeményebb.

mikrokemenyseg

A gyémántszemcsék típusait, valamint a szemcsék csoportosítását a kötés típusa szerint az alábbi táblázat tartalmazza:


A gyémántszerszámok kötőanyagai

A gyémántszerszámok négyféle kötőanyaggal készülhetnek: fém-, műgyanta-, galvanikus- és kerámiakötéssel. Ezek közül az első három a legjellemzőbb.

  • A fémes kötésű szerszámok keményfémek és egyéb kemény, nem fémes anyagok köszörülésére, csiszolására és vágására alkalmasak. Hűtést igényelnek.

  • A műgyanta kötésű szerszámok keményfémek köszörülésére univerzálisan alkalmasak és hűtés nélkül is üzemeltethetők.

  • A galvanikus kötésű szerszámok keményfémek, edzett acélok és nem fémes anyagok megmunkálására, vágására, és esetenként azok köszörülésére is alkalmazhatók. Az egyrétegű gyémánt réteg következtében alacsonyabb élettartammal és kedvezőbb árral rendelkeznek, mint a fémes vagy műgyanta kötésű szerszámok.


Gyémántszermcsék szabványos méretei

A gyémántszerszámoknál a szemcseméret megadása általában a FEPA (Fédération Européenne des Fabricants de Produits Abrasifs, azaz Európai Csiszolóanyag Gyártók Szövetsége) szabványa szerint történik. A szemcseméret megadása a gyártási folyamat során alkamazott sziták nyílásátmérőjétől függ, és körülbelül a szemcsék átmérőjének felel meg. Az egyéb nemzetközi szabványok a különböző szemcseosztályokat a bennük található legkisebb és legnagyobb méretű szemcsék méretével jellemzik.


Szemcsekoncentráció

A szemcsekoncentráció a legfontosabb tulajdonsága a gyémánt szerszámoknak. Nagy mértékben befolyálsolja a szerszám vágási tulajdonságait, termelékenységét, élettartamát és árát is.

Szemcsekoncentrációnak a csiszolóréteg egy térfogategységére eső gyémántszemcsék tömegét értjük. A gyémánt tömegét karátban (ct) szokás mérni.

Nagy koncentrációt első sorban kis átmérőjű szerszámoknál, valmaint profilcsiszolás esetén, ahol kicsi az érintkező felület a szerszám és a munkadarab között, érdemes használni. Ez nagyobb terhelés esetén is magas kopásállóságot és élettartamot eredményez, azonban a magasabb koncentráció nagyobb csiszolási erőket és magasabb hőmérsékletet eredményez.

Ahol a szerszám és a munkadarab között relatív nagy felületen történik érintkezés, szükséges a csiszolás inteznitásának és a csiszolási hőmérsékletnek a korlátozása. Ezért ilyen esetekben célszerű alacsonyabb koncentrációjú szerszámokat használni.